Saturday, December 11, 2010

padprik ayam...

ok.. menu hari ini adalah PADPRIK AYAM...
yer2.. tapi mungkin rasanya akan sedikit berlainan rasanya dengan yang dekat kedai.. sebab resepi ni reka sendiri berdasarkan rasa sendiri.. hehehe.. pastu..
adalah tiru sikit2 cm yang rasa dekat kedai tuh.. tp so far.. ok lah...
ok.. bahan-bahannya adalah...



.:: ayam yang telah di potong dan dibersihkan.. (boleh ditukar kepada sotong ataupun daging. bergantung pada selera masing2). ayam diperap dengan sedikit kunyit. (lebih sedap kalau guna kunyit hidup) ::.


.:: bawang putih yang telah dicingcang. dan juga bawang besar dan bawang merak yang dipotong bulat ::.


.:: cili padi ( nak lagi pedas bubuh la lagi banyak ::.


.:: daun limau purut dan serai ::.


.:: lobak merah atau org kampung saya panggil carrot yang dipotong. ( suka hati la nak potong macam mana pun kan. mcm saya, saya suka potong begini. boleh tambah sayuran lain kalu mahu seperti kobis. bunga kobis dan juga batang saderi) ::.


.:: sos tiram atau oyster sauce ::.


.:: air asam jawa ::.

cara-caranya:

.:: panaskan sedikit minyak, tumis bawang puting yang telah dicincang tadi. setelah garing masukkan bawang besar n bwang merah yg dipotong bulat. tumis sampai bawan besar n bawang merah tadi masak ::.
.:: masukkan serai, daun limau purut, sos tiram dan juga air asam jawa ::.
.:: masukkan ayam tadi, dan biarkan sampai masak. kalau rasa nak berkuah. tambahkan sedikit air ::.
.:: setelah ayam itu masak, masukkan carrot atau sayur-sayuran tadi. dan jangan lupa tambahkan sedikit garam ::.
.:: siap untuk dihidang ::.



.:: inilah rupa padprik ayam aku tadi.. nampak biasa2 jerk. tapi untuk manusia selera anaconda macam adik bujang aku. sekejap jek dyer licinkan ::.

ok.. tu la cara2nya nak buat padprik ayam. ayam tu silalah mencuba sendiri nak tahu keberkesannnya.. :)

No comments:

Post a Comment