Monday, November 28, 2011

.. last but not least ..


huh.. gila lama an x post story kt cni...
gler pon x lama mcm niey..
eisyk2....
dh x tau nk start dari mana sebenarnya.. banyak benda yang dah tertinggal..
banyak benda yang dh tak tau nak cerita mcm mana...
ok la.. ada satu tarikh yang sangat dinanti ni sebenarnya..
tapi tunggu yer..
sebab sekarang ni masih bz..
so.. nnti la yer na updatekan storynyer..
:) 
heheh..
bubye ols...

Sunday, September 25, 2011

... berharganya wanita itu ...

Jika seorang Wanita menangis dihadapanmu, itu berarti dia tdk dpt menahannya lagi...

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...

Jika kau membiarkannya pergi, dia tdk akan prnah kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang Wanita tdk akan menangis dgn mudah, kecuali didepan org yg sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang Wanita tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu, Dia akan menurunkan rasa EGO-nya.

Wahai Laki2, jika seorang Wanita pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian. Karena dia adalah org yg akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam...

Wahai laki2, jika seorang Wanita menangis karenamu, tolong jangan menyia2kannya. Mungkin, karena keputusanmu, kau merusak kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis karenamu, lihatlah jauh ke dalam matanya. Dapatkah kau lihat & kau rasakan SAKIT yang dirasakannya karenamu ?

Pada hari penciptaan PEREMPUAN, Malaikat bertanya kepada TUHAN :
"Apakah keistimewaan dari ciptaanMU ini ?".
Lalu TUHAN menjawab : "Ada banyak KEISTIMEWAAN yang dimiliki oleh ciptaanKU ini".
Dibalik KELEMBUTANnya, dia memiliki KEKUATAN yang begitu dahsyat.

TUTUR KATAnya merupakan KEBENARAN..
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya..
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa.
Dia TERHARU, dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pada orang2 yang dikasihinya.
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya.
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN, dia begitu sedih melihat KEMATIAN.
TETESAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh KEKASIHnya karena 1 hal.
"Apa itu Ya..TUHAN ?
Bahwa "Betapa BERHARGAnya dia"..

Sunday, August 21, 2011

..bukan musim mengawan..

 hurm.. hye..
tajuk kan... memang x bley blah langsung...
but saja jerk..
hurm.. lately ni.. ada 5 kot story yg Na dgr dr mmber yg baru putus cinta..
ulang lagi yer..
5 tuh..
eisyk2..
apa pun.. Na respect diorang.. kawan2 Na yg manja2...
tapi tabah n kuat..
tipu la kalau cakap diorang x menangis kan? but its normal.. if x menangis tu btol x normal..
x kisah la kan...
apa kaitan? hahaha.. sajer jerk.. nak kongsi pendapat n cerita dengan dorang2 semua...

dear friends;
Tuhan jadikan manusia secara berpasangan.. setiap manusia yang dicipta atas muka bumi ni dah ditentukan pasangannya..
 jangan cari apa itu cinta.. sebab bila cinta tu dtg tanpa dicari.. mungkin kita akan lebih menghargainya..
be strong.. tunjukkan pada dyer yang kamu boleh hidup tanpa dyer..
untuk yang gurls tu;
banyak lagi kumbang yang akan cuba menyunting bunga2 ayu n cumel2 cam  cik Fyra
cam cik Jejariruncing , cam cik Atin, cik Eina...
untuk yang guy plak;
hey handsome.. lelaki menangis buruk tau!
tuk incik Nadz, ramai lagi bunga yang menanti untuk disunting lelaki kacak macam kamu.. 

pecaya or x.. kadang2 bila kita ditinggalkan oleh orang yang kita sayang..
kita akan jadi kuat n tabah untuk hadapi masa hadapan.. ya.. mungkin mula2 tuh akan down gler..
but percaya la.. semua tu dugaan jerk..
yang penting hati n jiwa mau kuat..




p/s :: Na respect kamu semua.. menangis mula2 x salah.. :) tapi kamu semua kuat!!!! u go bebeh!!!!!!

Tuesday, August 16, 2011

..selamat berbuka..

ini adalah entry yang dibuat sementara waktu berbuka puasa...
eceh.. dah macam pemegang besar mohor2 di raja la plak kan..
ok.. apa yer nak cerita... hurm..
general jer la.. sebenarnya nak wish
selamat menajalani ibadah puasa 
dan juga
selamat hari raya aidilfitri
 semoga pada tahun ini lebih banyak ibadah yang dapat kita lakukan dan semoga setiap ibadah yang kita lakukan tu diterima..
apa pun...
Na wish readers yang Na syg nieyh..
dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki..
erm..
raya nanti jemputlah beraya ke rumah yer..
apa?
duit raya? adoyai.. tunggu la yer.. buat masa nieyh.. 
gaji Na cukup2 jerk nak menampung kehidupan seharian...
heheheh..
apa pun..
wish all of u.. best of luck to finish this Ramadhan successfully.. 
amin...
salam all...


 

Tuesday, August 2, 2011

.. jom berbuka puasa di hotel..


cerita cam nak gempak jer kan.. berbuka puasa kat hotel tu wo..
dulu mungkin la boleh cerita yang orang yang berbuka puasa kat hotel ni orang2 kaya jerk..
actually x pon..
semua orang boleh jer if nak merasa berbuka puasa dekat hotel..
ok..
saper nak merasa berbuka puasa dekat hotel?
dengan harga yang sangat berpatutatn...
RM 35 - DEWASA
RM 20 - KANAK2
wargh..
best x?
best kan?
nak tau nama hotel?
ok..
hotel ni adalah ADAMSON HOTEL KUALA LUMPUR...
bertempat di:
no 79 lorong haji hussein 2
off jalan raja muda bdul aziz
50300 kuala lumpur
sebarang pertanyaan bolehlah berhubung terus dengan saya.. (zana) di talian di bawah..
03-2698 8557 / 03 - 2691 4927
 bagi sesiapa yang bawak group (min 6 org) akan dapat 1 FOC untuk berbuka puasa..
sesiapa yang membuat tempahan awal akan mendapat cenderahatai istimewa daripada pihak hotel..
makanan yang disediakan adalah seca buffet dan 100% local food..
lupa lak nak bagi tau.. hotel ni kan..
100 % bumiputera...
so.. masalah makanan x halal x akan timbul.. pihak hotel juga mempunyai sijil halal yang diiktiraf oleh pihak JAKIM...
ok?
sebarang pertanyaan.. bolehlah berhubung terus dengan saya.. :)

ni.. dekat bawah nieyh.. adalah kan.. saya letak sikit gambar2 juadah berbuka yang ada dekat hotel ni yer.. ni hanyalah yang saya nampak n saya suka.. +masa nieyh.. dorng x siap set up pon lagi.. hehehehehe
silalah menjamu mata yer.. :)












 

 

 

 

p/s : selamat beribadah semua.. :)         

Sunday, July 31, 2011

...selamat menahan lapar dan dahaga..

hyep all.. rasanya tak terlambat lagi untuk Na wish 
selamat berpuasa
btol x tak terlambat lagi.. heheh..
ok.. first of all.. lama gler rasa Na x update apa2 dekat dalam blog ni kan?
lama ker? oh yeayh.. lama siot.. ada la dekat dalam semnggu or 2 minggu..
last entry Na ada tulis nak citer pasal story Na dengan seseorang yang bergelar pencuri.. what???
pasal pencuri pon nak masuk dalam blog ker?
hello!!!1
haruslah.. ni bukan calang2 punya pencuri tau..
ini pencuri hati first class tau!!!!!!!!
nak sangat upload gambar kitorang tapi..
atas sebab2 yang tak x dapat di elakkan Na x dapat nak upload pic kitorang...
bukan kedekut la..
tapi NA nak kena hormat perasaan beberapa pihak..
eceh.. bajet bercinta dengan artis kan..
hehehehe..
ok lah.. back to the topic..
since last week..
Na macam terkilan sikit dengan cerita sorang kawan Na nieyh...
cerita apa?
hurm.. nak cerita kat sini macam tak best jer kan.. yer la..
benda tu kan cerita peribadi dyer..
but since Na tau.. Na macam terkilan sebab Na tau dyer tu mcam mana..
bukan nak back up.. tapi Na kenal dyer..
macam mana bila dye dah sayng dengan sorang2 tuh..
yang Na taj faham tuh.. kenapa ramai jerk yang macam cemburu.. mungkin Na boleh cakap memang diorang cemburu dengan dyer..
hurm... dah la.. malas nak cerita pasal orang lain.. next time rajin.. cerita lagi ok.. bye.. heheheheh  

Tuesday, July 12, 2011

...lama yang terlampau...

dah lama kan x update apa2 dlam blog nieyh..
sunyi jer rasa...
contest pon dah x buat..
ukh.. actually.. mcm2 dh bnda jadi yang Na x update dekat sini..
even though banyak benda yang Na nak story dengan readers ( hello!!! ko ingat ko tu feymes nak ad readers bagai)..
hurm..
x kisah la.. kesian kan dekat Na?
hehehhe..
but for now today, Na x rasa nak story apa2 lagi..
since tak ada mood nak bercerita n nak berkongsi cerita..
yes..
Na admit.. dekat blog ni jerk yang Na boleh lepaskan semua masalah Na..
yang Na boleh luahkan apa pon yang Na rasa...
ok.. now dekat office tau..
okeyh..
tau curik tulang..
but for readers..
jangan tiru mcm saya ya... heheheh... its not good k..
but for sure.. Na since dah kerja memang susah sangat nak bahagikan masa tuk update blog since kerja Na bukan mengadap PC 24/7...
tapi honestly n seriously, Na suka dengan life Na sekarang even kadang2 penat tuh..
tak payah nak cakap la kan.. heheheheh
k lah..
nanti2 Na update another story relate to sharing n caring ya..
bubye uolllzzzz...
muahhhkkkksssssss.....

Thursday, May 19, 2011

...Nur Kasih...

"tingginya rasa cinta seorang suami kepada isterinya.. begitu juga dengan cinta seorang isteri kepada suaminya"
hurm... itu pandangan keseluruhan aku tentang cerita Nur Kasih nieyh...
sedeyh dowh..
air mata aku.. menitik2.. sampai aku tak terkira berapa titik dah air mata aku  mengalir...
tapi for sure tak ada lah sampai 7 tempayan kan?
hahaha..
hari ni nak pegi tengok lagi..
x puas la nak tengok..
heheheh.. tapi for the second time rasanya takkan menangis dah kot.. tapi kita tunggu dan lihat jer k..

serasi btol Na tengok diorang dalam cter nieyh.... sweet jerk..
(mampu ke Na dengan suami Na nnti macam nieyh?)
 comey jer kan budak dua orang nieyh... Na suka btol... yang lelaki nieyh... dah besar mesti hensem wo.... sebab kecik2 mata sudah cantik sangat....
Mia ni lak.. olololo... comel jerk.. geram nengok.. aser nak penyek2 jerk...
tapi tak boleh.. suka ati je kan nak penyek anak orang.. lempang laju2 baru tau...


cam happy family jer kan?? seronok jerk.. heheheh.. dah la yang lelaki tu hencem.. yang pompuan tu cunz... yang dak teciktu lak.. comel lote...
ha.. impian Na nieyh.. yer2... tau Na x cunz cm Nur Amina.. n buah hati na tak sekacak Adam...
tapi mungkin kan kalau anak kitorang nanti secomel Mariam?? :)



wargh.. perempuan2 yang tengok ni mesti cair punyalah..
kenapa? sebab macam bapa mitahali jer kan? macam penyayang gler jerk.. heheheh.. suker2... :)


yang ni lak kalau lelaki kat luar sana yang tengok nieyh.. mesti cair punya... tangkap leleh wa cakap sama lu...
ni lak cam ibu mithali... hurm... seronok jer kan...
okeyh... dah layan kan gambar2 yang ada dalm entry nieyh?
aduhai.. cerita ni btol2 wat Na touching tahap gaban dah nieyh..
tersentuh hati nieyh..
yes.. Na admit.. hati Na memang sensetif...
cepat tersentuh..
tapi tu lah kenyataannya.. huhuhu...
seronok tau tengok cter nieyh..
saper yang tak tengok lagi.. boleh lah pergi tengok..
tapi saper yng tak tengok drama Nur Kasih.... mesti korang akan confius sikit la.. sebab cter nieyh agak banyak flash back nieyh..

ha.. tulisan yang ini.. luahan hati Na nieyh..
kan ke best kalau Na dapat suami yang macam nieyh... macam mana? dapat suami yang sayang Na macam Adam sayang Nur..
n bersediakah Na untuk berkorban demi suami macam Nur Amina berkorban untuk Adam??
n boleh ke Na dapat suami yang seikhlas Adam? 
yang sanggup berkorban demi sebentuk cincin yang menjadi tanda sebuah ikatan?
hurm...
hope sangat.. Na akan dikurniakan seorang suami sebaik Adam.. okeyh.. x sebaik Adam pun xper... tapi yang sayang Na lah kan... even tak macam Adam sayang dekat Nur Amina...
kan? petang ni nak pergi tengok lagi.. sebab semalam x puas la tengok.. heheheh... 
k lah.. nak buat kerja lak.. kat ofis nieyh... 
tapi disebabkan dah lama tak hupdate blog n nak share pasal cter Nur Kasih nieyh.. tinggalkan dulu kejer lain.. hehehe.. demi blog tersayang... 

Thursday, April 21, 2011

..blog seram..

wargh.. feeling2 cter seram lak kan sekarang..
 tapi ini bukan cerita khayalan..ini adalah kenyataan..
kenapa?
sebab ini memang kenyataan la...
okeyh.. apa yang seram?? yang seram adalah keadaan blog Na yang dah lama tak berhupdate nieyh...
bukan apa... sekarang ni dah bajet ala2 PM gtuh..
kenapa? sebab start kejer nieyh..
nak bercerita macam dah tak ada masa je kan...
jangan kata becerita..
nak bercinta pun masa cam dah terbatas jerk...
dah la..
now kat hotel..
k lah.. out dlu..


Friday, April 8, 2011

..happy birthday to me..

lama gila tak update entry kat dalam blog nieyh..
sawang pun dah tebal mengalahkan dalam ga dah lak kan...
hurm..
semalam ( 8 April 2011 ) adalah hari ulangtahun kelahiran Na yang ke 22..
lol..
dah 22 ker? dah tua kan??
than to Mem Besar yang melahirkan n mendidik Na selama nieyh..
tak ada kata2 yang nak di ungkapkan..
cuma terima kasih n rasa bersyukur sangat..
hurm..
hadiah?? dah tua2 ada lgi ker yang nak bagi hadiah dekat Na nieyh?
aiseyh...
hehehehhe... Na dah cukup terharu bila orang dah kasi ucapan pun dah kira okeyh dah..
x payah susah2 nak kasi hadiah ker apa ker..
dah syukur dah at least ada gak orang ingat bornday Na nieyh..
walaupun Na tau korang ingat sebab fesbuk punyer tu jer kan?
if x korang x tau pon.. kan2????
huhuh..
harapan Na dengan peningkatan umur nieyh..
Na harap sangat yang impian n cita2 Na akan tercapai...
amin...
k lah.. out dlu.. xda apa nak di mencarutkan lagi dekat sini.. bubye....

Wednesday, April 6, 2011

..luahan hati isteri dan suami..

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.

Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal. Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian. ”Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.

“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

“Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

“Siti ada SATU soalan, kalau Abang temui jawapannya di dalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya di bawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan. ..

‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

“Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”

“Siti suka jalan-jalan di shopping Kompleks tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”

“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu. “

“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang.”

“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.” “Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini. cuba kita ambil ikhtibar dari cerita ini..:)

Tuesday, March 29, 2011

..daddy n anak..

Suatu pagi seorang anak yang baru masuk sekolah primary bertanya kepada daddynya,

'Daddy.daddy .... sex tu apa, daddy ....?'

Terkulat-kulat si ayah. Terfikir dia tentang arus kemodenan zaman sekarang yang membuatkan manusia berfikiran terbuka, termasuklah anak-anak yang masih kecil. Sesuai dengan konsep pendidikan seks yang sedang hangat dibincangkan, mulalah si ayah mencari-cari jawapan yang sesuai dengan harapan anaknya takkan tertinggal dalam arus pendidikan moden.

Maka si ayah pun memberikan jawapan secara mengkiaskan kumbang dan bunga, telur yang yang menetaskan berudu dan seterusnya menjadi katak, hujan serta benih yang mencetuskan tunas, diikuti dengan pembentukan bayi dalam kandungan.

Sebelum mengakhiri jawapannya itu, si ayah menyelitkan pula kisah percintaan antara dia dan mamanya sejak dari zaman sekolah menengah lagi hinggalah kepada kelahiran seorang bayi comel iaitu si anak yang bertanya itu. Tiba-tiba si anak menangis teresak-esak. Si ayah kehairanan.

'Eh kenapa ni?'

Si ayah bertanya kehairanan. Si anak masih juga menangis.

'Jawapan daddy tu panjang sangat, tapi tempat nak tulis jawapan ni pendek. Daddy ajalah yang tulis, waaaaa!!!!'

Kata si anak lantas menyerahkan buku latihan Bahasa Inggerisnya yang pada muka depan tertulis.... ..

SCROLL DOWN ....

























..beza antara CINTA , SAYANG n SUKA..

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)

Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)

Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)

Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

..differences between LOVE n MARRIAGE..

Love is holding hands in the street.
Marriage is holding arguments in the street.

Love is dinner for 2 in your favorite restaurant.
Marriage is a take home packet.

Love is cuddling on a sofa.
Marriage is one of them sleeping on a sofa.

Love is talking about having children.
Marriage is talking about getting away from children.

Love is going to bed early.
Marriage is going to sleep early.

Love is a romantic drive.
Marriage is arrive on tops curvy tarmac .

Love is losing your appetite.
Marriage is losing your figure.

Love is sweet nothing in the ear.
Marriage is sweet nothing in the bank.

Tv has no place in love.
Marriage is a fight for remote control.

Love is 1 drink and 2 straws.
Marriage is "Don't you think you've had enough!".

Conclusion: "Love is blind, Marriage is an eye opener!"

Monday, March 21, 2011

..perempuan suka lelaki yang..

lelaki yang gagah selalu pergi workout dekat gym
pandai bersukan main bola, basket, ragbi etc
bijak pandai CGPA mesti sentiasa 3.5

ada kerja tak kisah la kerja apa.. if glemer.. ag best..
ada kereta especially sports car, tak kisah tahun bila


pandai jamming pandai main guitar, bass, drum kr.. keyboard ker..
pandai buat lawak especially depan perempuan
pandai programming design website lawa2..
tak terlalu clean shaved, tinggal la janggut sikit in vertical line.. macho siotttttttt...
hadiahkan bunga even sekuntum bunga ros mati...
wangi adalah pandai pilih perfume yang sedap di hidu..
sanggup teman awek shopping biarpun berjam2..
bleyh bagi pendapat bila awek tanya ' awak. tudung wardina ni sesuai tak dengan saya?'
walaupun rock tapi alim2 sikit boleh lead semayang jemaah..
selalu hadiahkan teddy bear kalo kecik bagi banyak2 kalo besar bagi satu jerk..


matahariey's words:: Na x kisah.. ini adalah pendapat yang direka oleh perempuan yang tengah boring yer.. jangan salah faham.. :)

..kenapa ada dia di antara kita..

ini entry luahan perasaan..
sila baca dengan mood jiwang okeyh.. tak lupa juga.. sediakan bekas untuk muntah.. heheheh


my dear future hubby..
dalam hati I ni memang dah tertulis dah nama u..
u jangan la risau ataupun cemburu if I rapat dengan someone ker.. apa ker..
sebab I nak u tau..
sekacak mana pun dia.. sehensem mana pun dia..
dia tak akan boleh ganti tempat u kat dalam hati I...
dah i letakkan u dalam singgahsana yang terindah dalam hati I..
susah untuk I gantikan orang lain sebagai pengganti tempat u..
I tau u sentiasa cuba nak faham kerjaya i..
bukan I tak nak luangkan masa dengan u..
tapi masing2 ada komitmen...
bila I free.. u busy..
bila u free.. I plak yang busy...
tapi sepanjang I kenal u..setiap gurauan u...
setiap usikan u.. cukup untuk menghiburkan hati I...
kadang2 tu.. I bukan merajuk betul2... saja jer I nak u pujuk I...
okeyh..
I nak sambung buat kerja la.. nanti I update lagi okeyh.. :)

Tuesday, March 15, 2011

...Hikmah Melihat Muka Orang Yang Kita Sayang Sedang Tidur....



melihat orang yang kita sayang pada saat dia tidur... .. Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka... ..

Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedang tidur.

Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.

Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap pun akan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur.

Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. ... Lihatlah ibu anda... . Hmm... kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Orang inilah yang tiap hari menguruskan keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu... Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya...

Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu.

Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini". Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenat lelah Tak lain adalah KITA... ..

Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabat yang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita.

Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orang terkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ... "

..maariage life..

:: gambar hiasan semata-mata ::


Before marriage.
Darling here.. darling there...
After marriage.
Baling here... baling there..

Before marriage.
I die for you. . .
After marriage.
'You die, up to you. '
Lagi lama married.
You die I help you!

Before marriage.
You go anywhere. . I follow you.
After marriage. .
You go anywhere. . up to you .
Lagi lama married.
You go anywhere, better u got lost!!

Before wedding
you are my heart, you are my love'
After wedding
'you get on my nerves.

Before wedding
'you are sweet and kind just like Cinderella'
After wedding
'you are worse than godzila'

Before wedding
Roses are red, violets are blue. Like it or not, I'm with you
After wedding
Roses are dead, I am blue. You get on my head, I sue you!

Before wedding
Every makan he brings you to Shangri-La
After wedding
You want to go, he says you wait-la!

Before wedding
She looks like Anita Sarawak
After wedding
Don't know whether katak or pontianak

Monday, March 14, 2011

..10 tips lupakan kekasih..


1.Anda tulislah 10 pucuk surat dan anda poskan kat diri anda sendiri, pastu balaslah balik kesemua surat-surat tersebut... Lakukan setiap hari, 3 kali sehari...

2.Jauhkan diri anda daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama swasta yang tangkap raung

3.Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah atau buat sesi berkenalan tepi-tepi jalan... . Bukak lah warong khas untuk sesi interview tuh... Alaaa... bunga bukan sekuntum, kumbang lak berlambak lagi..

4.Buat perusahaan menternak itik... Nanti bila itik dah bertambah, pasti akan lupa kat pasangan anda tu, sebab terlalu sibuk menjaga itik-itik gembo... .

5.Sibukkan diri dengan bekerja... Bantai overtime bebanyak... Bila duit dah berjuta nanti, cari ajer yang lain, kawin terus, senang hidup tak payah susah-susah nak sakitkan kepala...

6.pi ngadap cermin yang sememangnya setia ngan anda... buat ler lawak giler yang tak masuk di akal, pastu gelak ler sendiri...

7.Ulang perbuatan nih sampai 3x... ikut tau... Uhh huuu Uhh huuu...

8.Kalo still teringat kat pasangan anda tuh, anda pi cari tangga, alaa cari je lah kat umah mana-mana atau pun bangunan berhampiran, buat-buatlah terjatuh dari tangga, sampai terus hilang ingatan, nescaya ler.. akan lupakan terus pasangan anda tuh... dengan diri sendiri pun anda tak akan ingat lagi..

9.Kalo ingatan anda masih ada, pi je rumah jiran sebelah, minjam tukul, pastu buat ler tak tau sambil ketuk pala sendiri sampailer ilang ingatan...

NOTE: A.kalo jiran anda tak bagi minjam tukul, curikk je, pastu lari ler..takkan dok buat sesi berkenalan ngan jiran anda lak..

B.Kalo susah sangat... hantuk je kepala tu kat dinding rumah, buat ler sampai rasa dah bosan dengan hantukan tuh...

10.Gantung gambar si dia kat dinding .. kutuk, karate, gusti, gigit, mamam, telan... buat lah apa-apa je asal hati rasa pueih..