Friday, June 29, 2012

sama dan jimat

hola.. hye..
dalam excited nak dapat our first baby..
Na boleh terlupa plak yang x lama lai kita nak puasa dah kan?
pastu terpikir yng raya kali ini adalah raya pertama dan juga raya terakhir kami berdua..
sob22..
kenapa?
sebab tahun depan dah bertiga..
xper la.. janji kami satu kelurga happy kan?
semalam dok citer dengan Incik Rummet, konon nak la buat checklist tuk barang baby kan...
dok buat2 tuh.. tetibe..

IR : syg, kita ni jimat tau.
me : apa yang jimap plak? (muka blurr)
IR : yer la.. cuba syg tgk checklist yg syg buat tuh, yang nak beli untuk baby semua syg        pakai semua syg guna..
me : maksudnya? x paham..
IR : bedak baby syg guna, losyen baby syg guna, baby oil syg guna, mandian baby pon syg guna, minyak angin baby pon syg guna.. so anti share jer la dengan baby.. x pyah nak beli asing2 dh.. jimat  la tuh..
me : ciss.. ada plak.. tp kan, btol gak.. hehehhe..

macam tu la lebih kurang perbualan kami berdua semalam.. ha.. betol gak kan?
jimat, nanti nak beli losyen dah x payah nak beli asing2..
maklumlah, Na ni suka sangat dengan produk baby. boleh dikatakan semua produk johnson baby..
macam dah x boleh nak terima dah kat badan ni jenama2 lain. rasa macam x best..
orang bagi hadiah losyen gucci mahal2 x boleh pakai.. menggelupas..
pelik kan?
minyak angin pon sama..
orang lain beria la minyak angin gamat la, apa la..
tp kat kulit Na ni..
minyak Yu Yee Cap Limau jerk yang boleh masuk..
so..
kira jimat la kan tuh?
hehehehhe.
apa pun.. harap banyak benda lagi yang boleh kitorng jimatkan since sekarang ni.. Incik Rummet jer sorng yang kerja. 
kesian plak kat dia kan.
sebagai seorang isteri, Na haruslah pandai menjimatkan duit.. ad yer perkataan tuh? hahahha..
ok la.. maghrib dah jauh.. solat dlu.. bye..
  

Wednesday, June 27, 2012

...lampin kain jer...

hye.. helo.. kamsaham-nida..
cait.. tber2 ad korea plak kan.. hehehehhe
owh.. excited rupanya nak dapat bby..
padahal bby dijangka keluar next year..
sampai terlupa pulak yang kita dah nak puasa kan?
cepatnyer masa berlalu..
agak2 nanti apakah menu bersahur kami? hehehe.. order mcd breakfast jer bleyh x? :P
ok2.. back to baby punya stories.. 
yang sebenarnya kan..
dari sebelum kahwin lagi dah planning..
nanti dah ada anak.. kalau boleh xnak bagi anak pakai pampers pakai buang tuh..
dah tu nak bg pakai apa?
ha.. ni yang nak story mory ni..
sebelum citer pepanjang.. cer usha tengok gambar ni dulu..
 

 owh.. so comel.. very the comel.. hahaha.
kan2?
ni la yang dipanggil Cloth Diaper atau nama glamernyer CD..
benda alah ni.. cantik tau.. kaler2..
benda ni la yang Na dh planning nk bg anak Na pakai nnti.. sebab dulu pernah practical dekat nursery kan.. ada sorng bby ni mama dia bagi dia pakai CD ni... nampak comel.. siap boleh matching dengan kaler baju lagi.. 
nak pakaikan benda ni dekat baby pon senang.. sama macam pampers pakai buang tu jugak..
banyak sangat info yang Na baca dekat internet pasal CD ni.. 
kalau pada yang ada FB tu kan..
korang boleh tengok2 group ni..


ha.. dekat group ni lagi banyak orang2 veteren atau org2 yang dah lama menggunakan CD ni..
harga CD ni baru2 beli mungkin agak mahal.. tapi kalau buat kira2 dengan pampers pakai buang.. pampers pakai buang tu lagi mahal berganda2.. cenggitu kan..
yang paling penting.. bila kita pakai CD ni.. kita akan kurangkan pembuangan sampah.. uollsss..
pampers pakai buang tu mengambil masa 50 - 100 tahun tau untuk disposable..
kalau pakai CD ni.. dah la jimat duit kan..
pastu yang paling penting.. 
kebanyakan mommies yang pakai CD ni cakap.. baby2 dorang kurang masalah ruam kulit..
sebab CD ni xda bahan kimia macam pampers pakai buang ni..
so.. disamping kita dapat menjimatkan duit.. kita juga dapt mengurangkan pencemaran alam.. ingat satu benda jerk..
kita x mewariskan bumi ni untuk anak cucu kita tapi kita cuma meminjam bumi ni dari mereka
bagi mereka yang baru nak bergelar parents.. macam Na n husband ni.. Na galakkan sangat la yang kita dapt gunakan CD ni.. ha lagi satu.. CD ni kebanyakannya diorang jual one size yang mana korang bolej adjust size CD ni untuk newborn sampai baby dah boleh buang air sendiri..
n yang paling penting.. kalau korang pandai jaga CD ni.. anak korang yang ke -5 pon boleh pakai lagi CD ni.. :)   


Monday, June 25, 2012

...sensetif...

(gambar hiasan semata)
perempuan mengandung memang hati cepat tersentuh ker?
perempuan mengandung memang cepat touching ker? adush!!!
padahal tersentuh ngan cepat touching tu bukan benda yang sama ker?
hurm.. anyone yang ada jawapan..
ataupun Na memang dari dulu orangnya cepat perasa..
sensetif la senang citer..
hurm..
mungkin.. yer ker?
xtau la..
tp lately ni.. sejak disahkan mengandung..
hati ni cepat betul tersentuh n air mata senang betul nak mengalir..
hurm..
dah macam dalam hati ada taman dah pulak...
kadang2 mampu la jugak pujuk hati sendiri..
sebab kita tak boleh nak expect orang akan pujuk kita sentiasa...
n ada masa2nya..
hati tu x dapat nak dipujuk.. maka..
air yang sudah sedia berada dalam kolam takungan.. melimpah ruah la macam air empangan pecah..
hurm..
tapi teringat pulak salah seorang teman berbicara.. 
'emosi si ibu mempengaruhi perkembangan janin'
so..
belajar la pujuk hati wahai ibu mengandung yer.. jangan nak harapkan orang sekeliling anda akan memujuk anda setiap kali anda makan hati berulamkan jantung..
kuatkanlah hati teguhkanlah iman...
:)
k lah.. got to go.. bye... 

Thursday, June 21, 2012

...bunting pelamin...

hyep2.. x nak story lebeyh2.. hehehehhee..
anyone have mre story about bunting pelamin?
share la dengan Na.. :)
sharing is caring kan..

Tuesday, June 19, 2012

...ragam manusia...

x faham dengan sesetengah orang tuh.. muka cantik.. kulit putih gebu gebas..
pakai tudung labuh..
sembahayang x tinggal.. tapi...
eisyk...
MENCURI
kalau curi hati tu boleh terima pakai lagi lah... 
mencuri duit ok.. kalau seposen dua tahan lagi. even though mencuri seposen dua tu still mencuri.. ni ratus.. seratus? no.. its almost 1k..
eisyk...
serious x faham...
nak kata mak ayah tak ajar, mak ayah bukan main alim lagi...
pandai bagi ceramah kat orang lain suruh berpakaian menurut tuntutan islam..
yes.. teguran tu x salah.. but please..
do care about your daughter first..
dah la mencuri.. 
lari dengan jantan sampai x balik dua tiga minggu.. apa citer weyh?
eisyk.. x paham sungguh..
 

...our wedding part1...

holla guys.. lama x post apa2 kan? hurm.. 
alhamdulillah.. Na dah selamat diijabkabulkan dengan pilihan hati Na..
n so sorry sebab macam dah lama gila x update blog kan? entry kali ni adalah entry yang akan dipenuhi dengan gambar.. x penuh mana la.. tp untuk kengkawan komen..
any bride to be yang nak mintak pendapat dialu-alukan.. 
 sorry la yer tnggu pengantin pompuan siap lmbat sikit.. ngeee..

 agak2 muka pengantin lelaki tu muka nervous ker muka excited? :)

 Big Boss sign borang kebenaran wali.. sampai salah sign tuh...

 amanat dari seorang bapa.. eh silap. pertanyaan dari seorang bapa.. (jawab tersipu2 la sangat konon.. padahal excited sampai nak lompat2.)


 khutbah nikah..

 khutbah nikah yang sangat panjang ok...

 lepas 3 kali lafaz nikah.. akhirnya. lelaki yang selama ini digelar kekasih boleh digelar suami pulak.. :)

 ciuman pertama dari seorang isteri..

 pemberian ikhlas dari seorang isteri sebagai tanda dirimu sudah berpunya.. (xda chance yer nak ngorat n dingorat)

 lihatlah betapa pekatnya inai di tanganku ini.. kenapa xda ukir2? sebab saya x suka. mcm ling2 ok..

 ciuman dahi yang penuh dengan kasih sayang dari seorang lelaki yang kini bergelar suami...

 amanat dari seorang bapa.. (jaga anak dyer elok2 ok! hehehehe)
ok.. sampai situjerk tuk entry kali ni.. next entry kita letak pic laen plak yer..