Thursday, January 7, 2016

...tracing line...


hai uoll... 
as I told before.. I akan story mory pasal activity belajar untuk anakanda tersayang...
buat rujukan akan datang...
ok.. akitiviti hari ini adalah belajar ikut garisan aka writing practice..
tujuan?
untuk membiasakan jari jemari si kecik ni dengan lenggok bila menulis..
so untuk aktiviti hari ini.. yang diperlukan adalah seperti berikut;
gambar/bentuk dengan garisan putus-putus (online banyak free boleh print)
whiteboard marker
fail jernih

cara nak jayakan aktiviti ni senang je... 
masukkan gambar yg dah kita cetak tu td dlm file yg jernih tu..
gunakan whiteboard marker ikut la garisan putus putus tersebut..
kenapa whiteboard marker n kenapa x buat atas kertas terus.
sebabnya dalam proses pembelajaran ni.. of course la budak perlukan banyak latihan.. bukan sekali buat terus dorang dapat buat dengan cun.
so kalau buat atas kertas terus kita akan gunakan kuantiti kertas yang agak banyak dalam tempoh nak memahirkan mereka..
so cara yang save budget macam ni la..
print la beberapa gambar.. tukar-tukar.. so dorang x boring..
whiteboard marker tu kalau dapat yang warna -warni pon menarik..
macam I kasi Raniya ni.. whiteboard marker jenama gsoft..
ok la walaupon warna yang ad x banyak sangat.. tp puas hati la.. 
so siapa yang nak cuba.. selamat mencuba.. 
kat bawah gambar budak rambut serabai baru bangun tido buat kerja.. heehhhe





Wednesday, January 6, 2016

...entry setahun sekali...

hai..
berapa lama x post entry kt blog..
last entry 19 jan 2015.. hahahaha
ni jan 2016..
nampak x permainan dia.. muahahaha
a lot of thing happened... a lot of thing changed..
salah satu yang berubah is berat badan ai.. 
bukan makin kurang.. makin tambah ada la..
muahahaha...
tiada penambahan ahli keluarga... (doakan tahun ni ad la penambahan ahli)..
Raniya makin membesar.. makin omeh mulutnya.. makin bijak akalnya (Alhamdulillah).. makin pening mama nak melayan.. heheheh
azam baru tahun ni adalah....
jeng jeng jeng jeng jeng...
ai nak mengajar Raniya di rumah...
orang kampung ai panggil.. homeschool..
insya Allah... jika diizinkan Allah, setip perjalan homeschool ni akan ai catatkan di blog ni..
bukan untuk tujuan menunjuk riak etc bla bla bla..
cuma sebagai simpanan masa hadapan... 
rujukan dan juga berkongsi dengan parents yang berminat dengan apa yang ai minat...
so harap semua berjalan dengan lancar.. 
aamiinnn....

Friday, January 9, 2015

...capsukoatiden..

morning guys.. or should i say good night? or good in the middle of night??
huhuhu.. lama sangat x update my precious blog ni..
since jadi fulltime housewife ni.. masa untuk update blog sangat la tah hapa2..
dengna laptop dah jahanam..
n tahap kesabaran nak hapdet dgn fon xda..
so bersawang berhabuk la laptop ni..
last time update my precious princess baru two months old..
now dh 1 year and 11 months old..
almost two year..
n me myself.. 
a lot of thing happened to me.. like.. 
put on a lot of weight.. miscarriage.. 
so untuk masa sekarang.. apa yang dibuat sebagai menghilangkan rasa boring adalah dgn merajinkan diri buat craft..
insyaAllah..
akan try update a lot  more story dlm blog ni..
bukan utk tatapan sape2.
utk tatapan diri sendiri since blog ni macam kelakar.. hahah..
ok.. tido dlu.. bubye..

Tuesday, April 9, 2013

...duhai anak...

Hyep.. Lama x update.. Rasanya macam sebulan sekali jer update blog ni kan?? hehehe...
Semalam pergi check up princess kesayangan...
Check up untuk 2 bulan..
Membesar bagai johan..
Berat sekarang.. 5.4 kg..
Panjang atau tinggi.. 60cm..
Kus semangat anak mama sorang ni..
Patut la lenguh mama mandikan Raniya...
Hehehehhe..
Sayang btol dengan princess sorang ni...
Hari tu balik Kuantan.. Nak keluar g beli pampers dengan Incik Rummet.. Mem Besar x bagi bawak Raniya.. Katanya nanti x puas main dengan Raniya..
So.. Tinggallah Raniya dengan Mem Besar n kakak Na..
Yang bestnya.. X sampai sehari tinggal Raniya Na dah rindu dengan dia.. Huargh.... Maklumlah.. Dari dia lahir mana pernah berenggang dengan dia..
Mau x rindu..
Sedar x sedar.. Sekejap jer dh dua bulan.. Rasa baru semalam jer doktor sahkan Na pregnant.. Tau2 dah dua bulan dah Raniya bambam ni.. Sedap tau peluk bambam ni time tido.. Hehehe..
Ni demam plak sebab semalam kena cucuk kan.. Tapi x da la teruk sangat demamnya..
Dah la nak suap ubat kemain susah.. Menangis macam kena dera jer.. X sampai hati.. Tp lagi x sampai hati kalau dia demam..
K la.. Got to go. Bye

Friday, March 8, 2013