Monday, April 30, 2012

.. kita insan biasa ..

review lagu malam ni.. tajuknyer.. simple.. kita insan biasa...
lagu ni ada sumone yang tujukan dekat Na.. heheh.. so.. marilah kita hayati lagunyer yer.. yang ni xder lirik sebab dekat video dyer dh ad lirik..
video

review lagu;
ok..lagu ni lagu duet.. of course la kan.. heheh.. dalam lirik2 lagu nieyh.. ada part yang masing2 mengaku ad buat salah masa silam or masa dolu2 kan..
ha.. yer la.. btol la tu.. kita ni insan biasa.. x lepas dari buat kesilapan.. tapi x semestinya kita harus or sentiasa duduk dalam kesalahan kita tuh.. setiap manusia dalam dunia ni diberi kesempatan untuk memperbaiki kesalahan diri.. so.. jangan la kita cakap...
'hidup dah hitam. dah x boleh nak bertaubat'
salah tuh..
Allah sentiasa menerima taubat hambaNya yang benar2 ikhlas untuk berubah k...
tapi walaupun macam gtuh.. tapi tu x bermakna kita dapat lesen untuk teruskan diri buat kesalahan kan.. sebab kadang2.. mser depan kita pun akan dipengaruhi oleh masa silam kita.. kenapa? hurm... banyak kes.. contoh paling senang nak paham.. if berzina..
memang la kita dah insaf.. tapi masa tuh dah mengandung kan.. so.. effectnyer tetap ada.. tapi jangan la berputus asa untuk teruskan kehidupan yang lebih baik k..
itu aja untuk malan ni.. oh.. dah macam tazkirah la plak.. ahaks... hehehehh

GSFH - Evening Primrose Oil

hola2... lalalup.. eh2.. heheheh
ok.. kembali lagi yer kita dalam edisi nak kurus.. hahahah..
sudah la.. pompuan ni dah perasan plak dah an..
ok.. last entry kita ada cerita pasal vitamin E atau bio E..
hari ni Na nak cter pasal EVENING PRIMROSE OIL (EPO)...
ok.. Na rasa ramai kot yang pernah dengar pasal EPO ni.. 
especially perempuan kan?
ok.. nak cter lagi dekat cni.. 
EPO adalah TIDAK boleh diambil oleh seorang lelaki...
kenapa lelaki x boleh? meh kter go through beberapa perkara..

- menstabilkan hormon wanita (hormon estrogen)

- mencantikkan dan melembutkan kulit

- menurunkan kadar kolestrol

- membantu membunuh tumor 

- melegakan syndrom pra haid (PMS)

- mengurangkan syndrom putus haid 

- memperbaiki rambut yang kering dan rosak serta dapat mengurangkan kegatalan kulit kepala

- menguatkan kuku yang mudah menggelupas dan mudah patah

ok.. itu adalah antara fungsi EPO.. sbb tu Na kata.. lelaki jangan ambik EPO ni..
EPO  ni elok untuk perempuan.. actually.. sangat elok.. kalau bukan sebab nak kurus pon.. memang elok... yang nak kurus pon.. ad elok..
kenapa?
sebab bila kita dalam proses menurunkan berat badan.. sebenarnya akan berlaku beberpa perubahan pada hormon dalam badan kita..
dengan pengambilan EPO ni.. kita akan dapt membantu mengurangkan symptom2 perubahan hormon dalam badan macam pening kepala, panas badan n macam2 ag la..
so..
Na sangat menyarankan kepada perempuan2 yang membaca ni.. untuk mengamalkan pengambilan EPO ni.. 
tapi...
wargh.. ada tapi2 plak an..
EPO adalah tidak boleh diambil oleh seorang perempuan mengandung.. n EPO juga boleh mengakibatkan keguguran pada trisemester yang pertama usia kandungan yer.
so.. pada perempuan yang dah berkahwin yang masih nak mengamlakn pengambilan EPO ni.. disarankan untuk mengawal pengambilan.. nak kawal macam mana?
macam ni..
ambil EPO  pada hari pertama period sehingga hari ke 3 selepas period.. bukan hari ketiga period tau.. dh habis period.. hari yang ketiga selepas korang mandi wajib la senang cter an.. 
ok? sebarang pertanyaan ker.. ada x puas hati ker.. bolehlah tweet Na.. hahah.. xpon.. boleh tanya nasihat doktor...

GSFH - Vitamin E / Bio E

hyep2 gojes2... hyep2 hencem2...
heheheh..
ok... ingat x last entry kita dh cter pasal lecithin an??
dalam entry kali ni.. Na nak cter pasal Bio E atau lebih dikenali sebagai Vitamin E..

apa itu vitamin E?
 menurut Pn Wikipedia..

Sangat penting untuk mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah. Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan.

yang sebenarnya.. Pn Wikipedia dah bagi fungsi vitamin E dalam kehidupan seharian kita..

tapi x per..
NA bagi jugak beberapa fungsi lain vitamin untuk tubuh badan kita.. ha.. untuk makluman semua.. maklumat2 nieyh... Na dpat dari beberapa buah buku danjuga beberapa laman sesawang yang banyak menceritakan tentang kepentingan vitamin E dalam kehidupan seharian.

- dapat mencegah masalah keguguran kepada wanita

- dapat mengurangkan rasa panas dalam badan dan megurangkan depresi kepada wanita yang menopause

- dapat memaksimamkan fungsi2 otot

-  mencegah nekrosi hepatik yang disebabkan oleh kekurangan
 belerang yang mengandungi asid amino dan selenium

- mencegah badan dari tumor

- mengurangkan gumpalan darah pada pembuluh darah

- meningkatkan daya taham tubuh / antibodi

- mencegah proses penuaan

- meningkatkan elastisiti dan kelembapan kulit

- melindungi kulit dari kerosakan akibat radiasi sinar ultraungu/ultraviolet

- mempercepatkan proses penyembuhan luka


untuk fungsi2 vitamin E ni Na xnak huraikan panjang lebar.. nak bagi fact jer an...
tapi, Na nak cter apa kaitan vitamin E ni dengan proses menurunkan berat badan..
seperti yang kita sedia maklum.. bila badan kita naik.. secara tidak langsung, kulit kita yang elastik ni akan turut sama mengembang...
bukan sahaja mengembang.. malah ianya akan mengakibatkan stretch marks di beberapa bahagian.. oleh itu..
vitamin E ini dapat membantu proses pemulihan kulit...
n senang cter.. vitamin E ini sangat elok untuk kulit.. bagi sesaper yang xda masalah berat badan.. 
tapi mengalami masalah kulit kusam.. selain daripada vitamin C anda juga boleh mengambil vitamin E sebagai salah satu makanan tambahan yang berguna untuk kulit anda..
itu sahaja buat entry kali ni.. next entry kita continue ceritera kita ok...